Foto: Tomas Oneborg /Scanpix
Borås

Utredning om vård för papperslösa

Sjukvården i Sverige kan bli tillgänglig även för personer som gömmer sig i landet. Organisationer som jobbar med gömda och papperslösa har länge krävt en utredning om vård för papperslösa och nyligen bestämde sig regeringen för att en sån utredning ska göras.

Till Rosengrenska mottagningen i Borås kommer varje månad flera personer som finns gömda i sverige och inte vågar eller kan söka vård någon annanstans. Läkaren Inga-Lena Krook välkomnar nu utredningen om papperslösas rätt till vård.

 – Att vi får fram en sådan utredning är väldigt bra och så gäller det bara att det blir någonting bra utifrån det också, säger Inga-Lena Krook.

Sverige har fått kritik från inte minst FN eftersom papperslösa eller gömda i Sverige inte har samma rätt till vård som vi svenskar. Men detta kan det alltså bli ändring på efter den utredning som nu ska göras. Men frågan har splittrat regeringen där Kristdemokraterna, Folkpartiet och Centerpartiet vill ge papperslösa och gömda rätt till samma vård som alla andra. Men Moderaterna varit emot.

Varannan vecka i en lokal i centrala Borås hjälper Inga-Lena Krook, till vardags distriktsläkare på Södra torgets vårdcentral i Borås, ytterligare en läkarkollega och två sköterskor sedan ett och ett halvt år tillbaka gömda som söker vård.

– Vi upplever ju att behovet är väldigt stort, att det växer men hur mycket  kan jag inte svara på, säger Inga-Lena Krook.

Radio Sjuhärad träffar en familj som lever gömda i Sverige och mannen berättar att livet som gömda tär på familjen.

-- Situationen är inte bra. Mycket stress, säger mannen.

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".