svenljunga

Med koll på snösmältningen

Det mildare vädret de senaste två veckorna har inneburit att snösmältningen nu kommit igång och Länsstyrelsen har varnat för höga vattenflöden och översvämningar.
I Svenljunga, där Ätran rinner rakt genom centralorten, brukar det bli problem när vattenflödet ökar. Och det har lett till att beredskapen idag är god, säger samhällsbyggnadschef Magnus Nilsson.

Ett antal fastighetsägare i centrala Svenljunga har genom åren fått erfara att högt vattenflöde i Ätran ofta leder till översvämningar.

Hur stort flödet är genom Svenljunga regleras närmast i sjön Åsunden och på kommunen är man därför noga med att hålla sig informerad om hur mycket vatten som släpps igenom därifrån.

Än så länge har inte snösmältningen påverkat vattenflödet i Ätran och Magnus Nilsson tror inte heller att det kommer att bli några stora problem.

– Vi har en god handlingsplan och vi ringer till och med till respektive fastäg när det börjar bli kris.

Men för säkerhets skull håller Magnus Nilsson ändå koll på vattennivån i Ätran också genom att titta på hur högt vattnet står i valven på den gamla stenbron i Svenljunga.

– Vi har en bra indikator i den gamla stenbron. Jag åker förbi här varje morgon så jag slänger alltid en blick för att se hur det ser ut, säger Magnus Nilsson.

Joel Wendle
joel.wendle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista