Sjuhärad

Notan för snön: 40 miljoner mer

Kostnaderna för snöröjningen slår hårt mot kommunerna. En genomgång som Radio Sjuhärad gjort visar att slutnotan kommer hamna att hamna på omkring 40 miljoner kronor mer än vad kommunerna i Sjuhärad har budgeterat för.

I Svenljunga kommun hade man budgeterat en knapp miljon kronor för snöröjning den här vintern - nu visar det sig att slutnotan för kommunen kommer att hamna på runt 4 miljoner kronor.

– Vi måste ta upp det här med politikerna och begära mer pengar och får vi inte det får vi dra in på annat, exempelvis asfalt, säger Magnus Nilsson, samhällsbyggnadschef i Svenljunga.

Genomgången av kommunernas kostnader för snöröjning som Radio Sjuhärad har gjort visar att samtliga sjuhäradskommuner får högre kostnader den här vintern än vad man räknat med.

Borås står för det största underskottet, med omkring 25 miljoner kronor högre kostnader än budgeterat.

I övriga Sjuhäradskommuner väntas underskotten hamna på mellan omkring en och fyra miljoner kronor.

En stor del av de här underskotten beror på kostnaderna för att röja snö från tak - det hade man inte i någon av kommunerna räknat med att behöva göra alls.

I Borås valde man att hålla skolor och dagis öppna medan taken skottades. Enligt Jan-Olof Edman, som är chef för lokalförsörjningskontorets fastighetsavdelningen, innebar det ett mer tidsödande och därmed dyrare sätt att röja snön jämfört med om man hade stängt verksamheterna.

– Men totalt så tror jag att det blir billigare än om föräldrarna skulle behöva stanna hemma med sina barn.

Joel Wendle
joel.wendle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista