Västsverige

Tidningsbud utnyttjar papperslösa

Tidningsbud i Västsverige har tjänat pengar genom att utnyttja papperslösa personer och låtit dom dela ut tidningarna.

Tidningsbud i Västsverige har utnyttjat papperslösa personer för att dela ut tidningarna. Efter att ha upptäckt detta i kontroller varslade Västsvensk tidningsdistribution VTD förra året drygt 50 anställda tidningsbud som låtit andra dela ut tidningarna. Men hur många av dessa som var papperslösa vet inte VTD där Ann Fröjd är personalchef.

– Nej, det vet vi ju inte. Det är ju inte samtliga dessa, men vi får ju aldrig reda på det, vi vet att de inte är behöriga och de är inte anställda så vi vet ju inte antalet.

– De utnyttjas på det här viset och får nästan ingenting betalt. Och det är helt oacceptabelt, säger hon.

Peter Åkesson, är ombudsman på Transportarbetarförbundet, som ansvarar för tidningsbuden, han säger att en del fuskande tidningsbud kan göra riktigt stora vinster.

– Ja, det kan ju ibland bli rätt mycket pengar och om man då åtar sig flera olika distrikt att dela ut på så om man till exempel har tre distrikt och lägger det här på andra så kan det ju innebära att man får in en och en halv lön och sen är det andra människor som får resten av pengarna, säger han.

De fuskande tidningsbuden låter papperslösa arbeta för 50 till 75 procent av lönen, och mellanskillnaden stoppar de i egen ficka. Nu genomförs bemannade tidningsfilialer som både VTD och facket hoppas ska göra det svårare för fuskande tidningsbud att komma undan. Istället för de avlämningsplatser som finns idag ska de bemannade filialerna göra att det finns föreståndare som har koll på vilka som jobbar som tidningsbud. Ann Fröjd från VTD igen.

– Då kommer alla våra anställda att ha en arbetsplats att utgå från där man har en arbetsledare som man träffar varje dag. Man har arbetskamrater och kan fika och kommunicera på ett annat. Idag utgår de flesta av våra anställda hemifrån och då kan vi inte ha den här kontrollen på samma sätt. Så det här är en stor del med filialer och då kommer det här problemet att försvinna, säger Ann Fröjd.

Maja Jerosimic
maja.jerosimic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".