Avdrag mest för höginkomsttagare

De allra flesta som har utnyttjat det så kallade RUT-avdraget är höginkomsttagare. Det visar en ny undersökning som SVT-programmet Agenda låtit göra.
– Den som har mer kan alltid köpa mer, säger Kristdemokratiske riksdagsledamoten Stefan Attefall, som idag besöker Borås.

Det är Agenda i SVT som presenterat nya siffror som visar att det framför allt är höginkomsttagare som gör avdrag för hushållsnära tjänster, så kallat RUT-avdrag.

– Statistiken som presenteras är inte riktigt rättvis, säger kristdemokratiske riksdagsledamoten Stefan Attefall. Men den som har mer pengar kan alltid köpa mer

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin kritiserade i programmet avdraget och menar att pengarna som avdraget kostar staten bör användas till något som kommer människor med lägre inkomster till del.

En av medlemmarna i Kristdemokraternas seniorförbund i Borås är Elisabeth Hagen. Liksom Stefan Attefall tycker hon att RUT-avdraget fyller sin funktion också för de med lägre inkomster - och hon har själv utnyttjat det.

– Jag har haft hjälp med en storstädning, säger hon. Utan RUT-avdraget hade min dotter och måg fått göra det. Nu slapp de.

Joel Wendle
joel.wendle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".