Herrljunga

Stora löneskillnader i Herrljunga

Jämställdheten bland kommunens anställda i Herrljunga försämrades förra året. Gapet mellan kvinnors och mäns löner ökade för första gången på flera år och andelen kvinnor med heltidsanställningar minskade samtidigt som fler män fick heltidstjänster.

Bland anställda i Herrljunga kommun ökade förra året lönegapet mellan kvinnor och män för första gången på flera år. Kvinnors meddellön var bara 84 procent av männens. Dessutom minskade andelen heltidssysselsatta kvinnor från redan låga 53 procent till 51 procent, medan heltidsanställda män ökade, där är nu 85 procent heltidsanställda.

– Det ska inte vara någon skillnad för kön, nu har vi precis tagit fram de här uppgifterna och kan bara konstatera att det ser ut så här. Varför det är så kan vi inte säga men det ska vi titta vidare på, säger Carina Frölander som är personalchef i Herrljunga.

Inom Herrljungas äldreomsorg är deltidsanställda kvinnor vanliga. Där finns flera som önskar gå upp i arbetstid, men många väljer också att jobba deltid då man inte orkar med den ökande arbetsbelastningen, det menar undersköterskan Elisabeth Toompuu.

– Det är för tungt, och för stressigt.

Vad tycker du om att det är så?

– Det bör vara upplagt så att alla klarar av det, säger Elisabeth Toompuu, undersköterska.

Något kommunens personalchef Carina Frölander håller med om:

– Det är inte rimligt att behöva gå ned i arbetstid för att man inte mäktar med, säger Carina Frölander, personalchef.

Jesper Ingevaldsson
jesper.ingevaldsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista