Bengt Bengtsson, ordförande i Öxabäcks bygdelag. Foto: Jan-Åke Thorell
Öxabäck

Bygdelaget sätter hårt mot hårt

Bygdelaget i Öxabäck hotar ge upp skötseln av av den så kallade Prekebogummans boställe, en plats som besökts av nära 10 000 personer de senaste åren - för att protestera meot de planerade vindkraftverken.

Redan för ett år sedan skrev bygdelaget i Öxabäck till kommunen, för att få svar på frågor kring vindkraftverk. Flera vindkraftverk planeras i Öxabäck.  

Det bygdelaget bland annat reagerar på är att det finns motstridigheter i kommunens agerande. I kommunens egen översiktsplan sägs det till exempel att man ska skydda de större opåverkade skogsområden som man har kvar i kommunen men i verkligheten gör man tvärtom när man godkänner vindkraftverk i dessa områden, menar bygdelaget.

– Det vi har påtalat måste någon reagera på, men det är det ingen som gör, säger Bengt Bengtsson, bygdelaget.

Ett vindkraftverk planeras också alldeles i närheten av den så kallade Prekebogummans boställe, platsen har ett stort kulturhistoriskt värde och har besökts av närmare 10 000 personer de senaste åren.

Bygdelaget har med hjälp av markägaren gjort mycket stora insatser för att hålla platsen öppen och inbjudande. Nu vet man inte om man vill fortsätta göra det. Bengt Bengtsson, bygdelaget:

– Vi vill att de ska flytta det ena verket, så det inte kommer för nära, säger Bengt Bengsson och hänvisar till säkerheten för de som besöker platsen.

Pär Sandin
par.sandin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".