Polisen bevakar Bodaskolan. Foto: Mikael Olmås
Bodaskolan

Tonårspojke erkänner skolhotet

En före detta elev på Bodaskolan i Borås har erkänt att han ligger bakom hoten att med ett gevär döda elever och lärare på skolan, men att det inte var allvarligt menat. Han är under 18 år och greps i sin bostad i Borås under förmiddagen sedan polisen spårat honom via hans dator. Han är nu anhållen för grovt olaga hot.

Det var i går kväll som en pojke på nätet hotade att ta med sig gevär och döda elever och lärare på Bodaskolan. Därför har polis patrullerat utanför Bodaskolan tills hotet anses helt avvärjt.

– Det är naturligtvis allvarligt och olustigt när det kommer en sådan här hotbild, säger Helene Ottersgård som är rektor på Bodaskolan

Skolan höll öppet som vanligt i morse, men elever har fått gå hem om de kännt sig oroliga.

– Man undrar om det verkligen är sant, säger en elev. Det är ganska otäckt och en del elever har gått hem.

Skolan har bevakats av pilsi sedan hotet blev känt. Men nu anser polis och åklagare att hotbilden mot skolan är avvärjd. Av säkerhetsskäl kommer dock viss bevakning av platsen att pågå under ytterligare en tid.

Flera skolhot efter hot mot KTH
Bodaskolan är inte den enda skola som hotats sedan kungliga tekniska högskolan hotades igår Efter massakerhotet mot Kungliga Tekniska Högskolan spred sig nya skolhot som en löpeld över landet skriver TT.

Experter säger att den här typen av brott har "en smittoeffekt".

Ludvigsborgsskolan i Västervik hålls stängd under tisdagen efter ett hot om skottlossning, enligt lokala medier. Hotet framfördes via mejl sent på måndagen, där någon skriver att han eller hon ska ta med ett vapen till skolan "och skjuta alla som behandlat mig illa". Eftersom försöken att spåra avsändaren misslyckades beslutade skolledningen och polisen att stänga skolan för dagen.

Efter all uppmärksamhet kring KTH-hotet tog under måndagen en 14-åring med sig dynamit och tändhattar till en skola i Ramsele. Polisen beslagtog sprängmedlen och pojken fick åka hem. Fallet utreds av åklagare enligt lagen om unga lagöverträdare.

Också en grundskola i Piteå drabbades av hot. En 16-årig elev har erkänt att han i ett inlägg på nätet hotade ta med sig vapen till skolan under tisdagen. Eleven frigavs efter förhör.

Hotet mot KTH, där en man på ett nätforum hotat med att gå till skolan och skjuta ihjäl studenter, ledde till stor oro och en omfattande polisinsats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista