Högskolan

Fyra av tio studenter utan jobb

4 av 10 utexaminerade från Sveriges högskolor har inte fått jobb inom sitt område under det första året efter skolan. Det enligt en kartläggning som Svenskt Näringsliv gjort.

Katrin Isaksson sitter och pluggar tillsammans med sin kurskamrat Angelica Norlander i biblioteket på Högskolan i Borås. Det är tenta i fastighetsvärdering imorgon och bordet tjejerna sitter vid pryds av högar med papper, pennor och böcker.

Två kurser kvarstår sen är de färdiga fastighetsmäklare.

Men jobbläget ser sådär ut för de som utexamineras från Sveriges högskolor och universitet. Endast 43 procent får jobb inom sitt område under det första året efter skolan.
Kristina Scharp är ansvarig för utbildningsfrågor vid Svenskt Näringsliv som gjort den årliga högskoleranking.

– Det här är ett väldigt stort problem. Att bara få vilket jobb som helst efter examen kan inte vara av intresse, vare sig för oss, samhället eller för studenterna.

De svenska universiteten och högskolorna får årligen 21 miljarder av staten för att finansiera sina utbildningar. Svenskt Näringsliv anser att lärosätena borde utvärderas efter hur många utexaminerade studenter som får kvalificerade jobb och därefter tilldelas pengar.

Angelica Norlander som läser till fastighetsmäklare tycker att Högskolan i Borås missleder studenter när man skyltar med att de flesta får jobb.

– Man får ofta höra att 9 av 10 får jobb. Så det är ett skräckexempel att höra att så få får jobb. Jag trodde siffran skulle se annorlunda ut. Men man får väl vara hoppfull i alla fall, säger hon.

Charlotte Brunmark
charlotte.brunmark@sr.se