Johnny Murray, fotbollsgymnasiet
borås

Nedläggning hotar idrottsgymnasier

Uppdaterad 14:52
Riksidrottsförbundet vill lägga ned flera av idrottsgymnasierna med riksintag. Enligt förslaget läggs både fotbolls- och ishockeyverksamheterna ned. Motivet är att utbildningarna inte levererat tillräckligt många elitspelare enligt Maja Uebel på Riksidrottsförbundet.

Riksidrottsförbundets förslag, som just nu är ute på remiss gäller hur verksamheten ska utformas de närmaste åren. Enligt förslaget läggs flera av riksidrottsgymnasierna ned, bland annat för fotboll, ishockey och simning.

Inte levererat tillräckligt
Riksidrottsförbundet motiverar bland annat förslaget med att utbildningarna inte har levererat tillräckligt med elitspelare. Det säger Maja Uebel som är chef för idrottsutveckling på Riksidrottsförbundet.

-- Gymnasierna fyller inget direkt behov eftersom det finns många starka klubbar ute i landet som tar hand om talangerna själva, menar Maja Uebel.

Få  tjejer och lokala sökande
En annan anledning till att lägga ned utbildningarna är att de har haft för många lokala sökande och för få tjejer. I Borås där man har haft fotbollsgymnasium sedan 1978 känner man inte igen den beskrivningen, Johnny Murray är ansvarig för fotbollsgymnasiet i Borås:

-- I vår verksamhet är samtliga elever i distriktseliten, flera är också i hög nationell elit.

Johnny Murray menar att nedläggningarna kommer att påverka spelarkvalitén på sikt:

– På kort sikt kommer man inte att uppfatta några stora problem men i ett längre perspektiv blir det ett lägre underlag av kvalificerade ungdomar.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".