Borås

Stora efterräkningar för skolhot

Konsekvenserna blev stora av de hot som en pojke via internet riktade mot Bodaskolan i måndagskväll. Förutom att många blev rädda, så inleddes även en stor polisinsats som kostade mycket pengar.

Hoten som pojken riktade mot Bodaskolan på en sajt på internet gick ut på att han skulle döda lärare och elever på skolan.

– När hoten är så konkreta att vi vet vilket objekt det gäller eller vilken dag så agerar vi alltid så här. Det går inte att säga i förväg om det är ett allvarligt menat hot eller om det är ett skämt, säger Göran Arvidsson som är chef för länskriminalen i Borås.

Polisen inledde en stor insats med bevakning med flera bilar under hela natten mellan måndag och tisdag.
Insatsen fortsatte under tisdagen och även idag håller polisen förhör med personer som känt sig hotade. Många människor har blivit uppskrämda och polisinsatsen blir dyr.

Igår tisdag greps så en före detta elev för hoten, och polisen håller nu på att gå igenom hans dator.
Pojken har erkänt och sitter nu anhållen för olaga hot alternativt grovt olaga hot.  men i förhör menar han att han aldrig haft för avsikt att genomföra hoten.

– De som lägger ut den här typen av hot på internet... Jag tror inte de förstår vilken spridning (det får) och hur snabbt det går. Det är ju massor med folk runt omkring som involveras, och konsekvenserna blir väldigt allvarliga, säger Arvidsson.

Joel Wendle
joel.wendle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".