Love, Isak, läraren Miriam Bromander och Stella på jakt efter 50-öringar.
Borås

Många bäckar små med småpengar

I höst utgår 50-öringarna i Sverige, och nu är eleverna på Äsperedskolan på jakt. De snart värdelösa småmynten ska samlas ihop till förmån för utsatta barn.

Stella, Love och Isak och deras skolkamrater är i full gång med att dammsuga Äspered på 50-öringar.

Eleverna på Äsperedskolan är med i en kampanj för att samla in mynten innan de upphör att gälla som betalningsmedel och förlorar sitt värde den 1 oktober. Istället för att pengarna bara försvinner ska de samlas in till utsatta barn.

– Det är sådana som är föräldralösa och bor i ett annat land. Till mat och kläder och sådant, berättar Stella, en av eleverna på Äsperedskolan.

I burken framför Stella, Love och Isak ligger än så länge bara 50 kronor, men tillsammans har deras klasser samlat ihop över 1000 kronor.

När den silverfärgade 50-öringen drogs in för fem år sedan blev 250 miljoner 50-öringar liggande i skålar och lådor hemma hos folk, och 125 miljoner kronor gick därmed upp i rök. Kampanjen som nu pågår ska förhindra att samma sak händer igen.

Samtidigt som eleverna på Äsperedskolan hjälper utsatta barn, så är de också med i en tävling - om insamlingen går bra kan de vinna pengar eller en äventyrsdag på en djurpark.

Lärare Miriam Bromander berättar att det finns ett stort engagemang hos eleverna.

– Det är det verkligen. De (barnen) kollar hemma med mormor och morfar, grannar, mostrar och fastrar, går igenom sparbössor och myntsamlingar - allt möjligt säger Läraren Miriam Bromander.

Joel Wendle
joel.wendle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista