Många äldre i Borås har dålig munhälsa Foto:Scanpix
borås

Dålig munhälsa hos många äldre

Många äldre på särskilda boenden i Borås har dålig munhälsa, vissa så dålig att det påverkar deras tuggförmåga. Det visar en sammanställning som nyheterna tagit del av. Pär Carlsson (S) har i en interpellation ifrågasatt munhälsan hos äldre i Borås och beklagar att det ser ut som han befarat.

– Jag ska inte säga att jag är förvånad, men det är tråkigt att bristerna är så stora, säger Pär Carlsson.

Siffrorna har hämtats från det tandvårdsföretag som varje år gör munhälsobedömningar hos äldre i Borås. De visar att många äldre har antigen bristfällig eller rent av undermålig munhälsa. På fyra av boendena så hade mer än var tionde boende försämrad tuggförmåga på grund av tandstatusen.

– Det är allvarligt för det påverkar de äldres liv, säger Pär Carlsson.

På Bodagatans särskilda gruppboende bor ett trettiotal personer med demensdiagnos och där har var fjärde av de undersökta bristfällig munhälsa och nästan hälften undermålig. Beata Olczyk är enhetschef.

– Vi får inte glömma att det är ett demensboende här och många gånger vägrar de äldre att öppna munnen. Med tanke på integritet och respekt kan det vara svårt att sköta munhygienen.

Men hon säger samtidigt att de kan bli snabbare på att reagera och sätta in åtgärder när det uppstår problem, och inte vänta flera dagar.

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista