mark

Hård kritik från socialstyrelsen- kommunen försvarar agerandet

Uppdaterad 16:24
Marks kommun får hård kritik av Socialstyrelsen. Detta sedan två små barn flyttades utan förvarning från sin fosterfamilj, som de bott hos nästan hela livet. Men Marks kommun håller bara med i delar av kritiken och försvarar att man tog barnen från fosterfamiljen.

Barnen kom till fosterfamiljen för fem år sedan. Deras biologiska mamma bedömdes då inte vara lämplig som förälder.

När mamman senare flyttade till Marks kommun, gjorde socialtjänsten där en helt annan bedömning. Man började planera för att flytta hem de två syskonen till mamman igen. Men fosterfamiljen sade nej, och det uppstod en konflikt mellan dem och socialtjänsten i Mark.

I oktober, när fosterfamiljen trodde att barnen bara skulle träffa sin biologiska mamma i några timmar, gjorde socialtjänsten i Mark istället ett akut omhändertagande - och omplacerade barnen i en annan familj.

Nu får kommunen svidande kritik av Socialstyrelsen. Det fanns ingen utredning som visade att fosterfamiljen var olämplig, och ingen dokumentation om att den biologiska mamman nu var lämplig att ta hand om barnen.

Mark försvarar beslutet
Owe Eglinger, socialnämndens ordförande i Mark, medger att kommunen har brustit - men bara när det gäller dokumentationen av de hela - Eglinger vidhåller att det var rätt att ta barnen från fosterfamiljen.

– Ja enligt de handläggare som jobbat med det här så finns det ju skäl till varför man tagit det här beslutet, men sen är det inte dokumenterat på rätt sätt.

Socialstyrelsen är dock av en annan uppfattning, och riktar alltså hård kritik mot Marks kommuns beslut att rycka upp barnen från fosterfamiljen - utan förvarning. Det saknas också utredning som visar att fosterfamiljen var olämplig. Marks kommun har inte sett till barnens bästa, anser Socialstyrelsen. Men Owe Eglinger, vidhåller att kommunen har haft skäl för att flytta barnen.

– Ja det har vi ju haft eftersom vi gjort det.

Vad är det för skäl?

– Ja det vill jag inte gå in på. Det tillhör ju sekretessen för ärendet.

Men Socialstyrelsen kommer ju fram till att ett sådant ingripande bara ska göras om barnen uppenbart far illa. Till exempel om de utsätts för våld och några sådana misstankar finns ju inte i det här fallet.

– Ja det vet ju inte de om eftersom de inte varit inne i ärendet på det sättet. De har bara sett den dokumentation som är gjord kring det hela.

Är fosterfamiljen olämplig?

– Det har jag ingen åsikt om.

Men varför tog ni barnen därifrån då?

– Ja det är väl så att det funnits skäl till att göra det i det läget när man gjorde den här åtgärden.

Det är VÄL så säger du. Har det funnits skäl eller inte?

– Det har funnits skäl naturligtvis eftersom man gjort åtgärden.

"Det finns inga skäl"
Författaren Lisbeth Pipping, från Alingsås, som prisats för sitt arbete med att sprida kunskap om hur det är att växa upp i en familj där föräldraförmågan sviktar, har följt fallet i Mark på nära håll. Och var också den som anmälde Marks kommuns handlande till Socialstyrelsen.

– Jag hade haft kontakt med familjehemmet något år innan och pratat lite allmänt kring familjehem och sen skrev familjehemsmamman att man pratade om att plocka hem barnen och jag sa att hon inte behövde oroa sig. Men sen ringde hon mig i oktober och sa att de hade tagit barnen bara. De hade varit på ett umgänge i fyra timmar och sen var barnen bara borta. Jag blir så upprörd, man kan inte bara rycka barn på det sättet.

Familjehemsmamman bad sedan Lisbeth Pipping följa med och tala med Marks kommun, men de ska enligt Pipping inte varit intresserade av att talas vid.

– Jag frågade om de hade utrett mamman igen, men då svarade de bara nej. Och sen sade en av cheferna där att de på kort sikt kanske har skadat barnen, men att det på lång sikt är bra, säger Lisbeth Pipping.

Pipping ansåg att det var nonchalant av kommunen mot barnen och bestämde sig därför för att göra en anmälan.

– Så här får det inte gå till tycker jag.

Men Marks kommun menar ju själva då att det finns skäl till att flytta barnen.

– Men det finns det inte. Det skulle ju i så fall vara att pappan i familjehemmet är pedofil eller att mamman misshandlar dem. Annars får man ju aldrig rycka barn så här.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista