Eva Johansson (C) och Lennart Olsson Foto:Jan-Åke Thorell

Vattenkraft i ytterligare 50 år

Idag återinvigdes Skåpanäs vattenkraftverk nära Mårdaklev längst söderut i Svenljunga kommun. Kraftverket byggdes på 50-talet och har nu renoverats och effektiviserats för att producera el i ytterligare 50 år.

– Det är fantastiskt. Ingenjörerna på 50-talet och hela den eran efter kriget när vattenkraften förfinades är ju fantastisk. Och ur hållbarhetsperspektiv är den ju unik, det finns inga industriprocesser vad jag vet som har omloppstid på 50 år, säger Lennart Olsson som har varit projektledare för förnyelseprojektet.

Och nu är alltså tanken att kraftverket ska producera el i ytterligare 50 år.

– Det här kommer hålla mer än 50 år, säger Lennart Olsson.

Vad är det då ni gjort här?

– Vi har alltså bytt en del av de komponenter som stod för energiomvandlingen och det är ju så klart i turbinen som vi hittat de mesta förbättringarna.

Vad ger detta för effekt?

– Motsvarande 200 eluppvärmda villor mer per år vilket är lika mycket som ett av de allra största vindkraftverken sägs producera.

Kommunalrådet i Svenljunga Eva Johansson (C) fanns också på plats idag för att beskåda invigningen.

– Vi tycker det är värdefullt att vi har den här kraftstationen i vår kommun och att den levererar energi till stora delar av bygderna här och att man nu gör den här långsiktiga investeringen som vi ser som en framtidssatsning för många år framåt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista