1 av 2
Färre beställda bussar gör att Volvo Buss varslar personal. Foto: Scanpix.
2 av 2

Strejk hotar Volvo Bussar

If Metalls fackklubb på Volvo Bussar i Borås hotar med strejk. De anser att företaget sviker sina anställda när de tar in bemanningsföretag kort tid efter att de sagt upp anställd personal.

– Ja folk är förberedda för det här och man har uttryckt det så att vi kan tänka oss att gå ut i konflikt för att hitta en lösning på den här konflikten, säger klubbordförande Jan Sturesson.

Under hösten förra året blev ett 30-tal anställda på Volvo-bussar uppsagda. Men under de senaste månaderna har företaget behövt anställa igen och nu är 14 av de som blev uppsagda tillbaka, men nu som inhyrd personal via bemanningsföretag. Och det är fel, menar Jan Sturesson, eftersom LAS, lagen om anställningsskydd, ger de uppsagda rätt att få jobben tillbaka på riktiga anställningar, eftersom det gått så kort tid sedan de sades upp.

– Det är det vi tycker är fel. Att man går förbi LAS och återanställningsrätten. De medlemmar som blivit uppsagda tycker det är bättre att komma tillbaka som Volvoanställda även om det är på visstid.

Förhandlingarna om ett nytt löneavtal för industrin går trögt. Två medlarbud har redan förkastats av både fackförbunden och flera av arbetsgivarorganisationerna. Och det är alltså inte bara lönenivåerna som är svåra att komma överens om - minst lika viktig är den här frågan om hur industriföretagen hanterar företrädesrätten i lagen om anställningsskydd, menar Jan Sturesson. Och han tror inte att hans förbund IF Metall kommer att gå med på ett avtal där frågan inte är löst.

– Jag skulle vara förvånad om det blir ett avtal utan att det finns någon form av lösning på detta. Då blir jag väldigt besviken och många av mina medlemmar också säkerligen.

Joel Wendle
joel.wendle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista