Rätt belysning sänker elkostnad

Nu ska det bli bättre belysning i Borås butiker. I "Extreme Light Makeover 2" får butikerna ansöka om att få hjälp med att förbättra belysningen - både ur miljö -och arbetsmiljösynpunkt.

– Framförallt vill vi hjälpa dem då att minska sin energiförbrukning, men även att de tänker lite på arbetsmiljö och hur man kan utforma belysningen i butikerna för att ge ett bra säljintryck och göra det lite trevligare helt enkelt, säger Pauline Ekoff som är energi-och klimatrådgivare på Borås kommun.

Nu får Borås butiker för andra gången chansen att få en komplett genomgång av sin belysning. Senast man erbjöd det här var 2006 då 10 butiker fick hjälp av belysningsexperter, elinstallatörer och designers.

Kenneth Olofsson som är chef på en blomsterbutik var en av de som sist var med och fick hjälp med lyset.

– Vi hade funderat länge på att byta men det var för först när det här projektet drog igång som vi fick tummen ur. Vi har nu fått en behagligare inomhusmiljö och har fått ner energiförbrukningen

Charlotte Brunmark
charlotte.brunmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista