Måttbandet - ofta för kort. Foto: Linda Forsell/SCANPIX.
Bantning

Bästa sättet att hålla vikten

Hur håller man vikten efter att man bantat? Det anser sig forskare i Göteborg nu ha svaret på.

Att långsamt gå tillbaka till vanlig mat är det effektivaste sättet att hålla vikten efter en lågkaloridiet.
Det här visar ny forskning från Göteborg, som gjorts på närmare 200 överviktiga patienter.

– Genom att vi får den här kunskapen kan våra behandlingar leda till bättre viktminskningsresultat för patienterna, säger forskaren Lena Gripeteg, som ligger bakom avhandlingen.

I livsmedelsbutikerna dignar hyllorna numera av lågkaloridieter, i form av till exempel soppor och milkshakes med olika smaker. Lågkaloridieten har blivit en av de vanligaste metoderna för att försöka bli av med extra kilon.

I Lena Gripetegs avhandling har drygt 260 patienter ingått, och av dessa fick 169 en stor viktminskning när de hade gått på lågkaloridiet i sex veckor.
Efter det delades dessa 169 personer in i två grupper. En som fick en vecka på sig att gå över till vanlig mat, och en som fick sex veckor på sig. Och det är just i den sistnämnda gruppen som det största viktminskningsresultatet återfinns.

– I den gruppen var viktuppgången fyra procent när man gick tillbaka till vanlig mat. I den grupp som hade kortare tid på sig att ställa om till vanlig kost var siffran åtta procent, säger Lena Gripeteg, som tror att den här forskningen kan leda till bättre vård för överviktiga personer.

– Det känns jättebra att vi har hittat ett sätt som kan leda till ett bättre resultat i behandlingen.

Martin Eriksson
martin.eriksson@sr.se

Bantningens historia

Ordet bantning härrör från den brittiske begravningsentreprenören William Banting.
V
id mitten av 1800-talet råddes han av sin läkare att behandla sin fetma med en kost bestående av magert kött, lite bröd samt ägg, ost, grönsaker och frukt.

Banting beskrev det lyckade resultatet i en trycksak, "A letter on corpulence addressed to the public" (1863).
Skriften såldes i stor upplaga och gjorde denna avmagringskost allmänt känd i Storbritannien och USA och efter hand i andra länder, inkl. Skandinavien.

Källa: Nationalencyklopedin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista