1 av 2
Barbro Olsson.
2 av 2
Polisen Mats Wahlberg.
Vårgårda

Här stjäl stöldligan plånboken

Här slår stöldligan till mot Barbro Olsson på Hemköp i Vårgårda. Ligan är en av de som Vårgårdakommissionen lyckats spränga, och framgångarna för specialenheten fortsätter.

Barbro Olsson tog mycket illa vid sig av stölden i mataffären förra året.

– Man blir ledsen, arg och man känner sig kränkt, säger hon.

Det var Vårgårdakommisionen, enheten som är specialiserad på stöldbrott mot äldre, som fick fast stöldligan som slog till mot Barbro Olsson.

Tre personer sitter just nu häktade efter att kommissionen nystat upp två olika stöldhärvor, och i dagarna har man identifierat ytterligare en liga som man hoppas kunna gripa inom de närmsta veckorna.

Den nybildade Vårgårdakommissionen har ett provår på sig att visa att den behövs, och därför är konkreta resultat viktiga.

– Vi hoppas kunna visa behovet av vårt sätt att arbeta med just de här brotten, säger kriminalinspektör Ulf Lokrantz.

Vårgårdakommissionen, eller Cirka VG som projektet benämns inom polisen, är en specialenhet som jobbar enbart med stöldbrott mot äldre.

Det handlar främst om ligor som reser runt i landet och stjäl plånböcker och lurar till sig pengar, samt grupper som tar sig in i äldres hem där pengar och smycken stjäls. En brottslighet som enligt kriminalinspektör Mats Wahlberg ökar.

– Vi har sett att kriminella som tidigare sysslade med grövre brottslighet som narkotikasmuggling gått över till detta då det är hög förtjänst och låga straff, säger han. 

Jesper Ingevaldsson
jesper.ingevaldsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".