1 av 2
Magnus Jacobsson matar fåren på Toarps säteri i Gällstad. Foto: Sofia Boo.
2 av 2
Foto: Sofia Boo/SR.

Får får vara ute och vara får

Många lamm släpps aldrig ut innan de går till slakt - det visar en granskning som Sveriges Radio och Svenska Dagbladet gjort. Men, det finns trots allt exempel på gårdar där får får vara får fullt ut.

Ett hundratals lamm av sorten Gotlandsfår stirrar på oss från uteplatsen där de kan befinna sig nu under vintern innan sommaren kommer och hagarna öppnas upp. 

Lammuppfödningen på Toarps säteri i Gällstad är kravmärkt, och det garanterar att lammen får befinna sig utomhus.

– Visst gillar de att ligga inne, men de är glada. De springer ut och in i rastgården, säger Magnus Jacobsson som är ansvarig för djurhållningen på Toarp.

Snart ska de här lammen gå till slakt, men till skillnad från många andra lamm har de alltså haft möjligheten att vara utomhus i stället för att spendera hela sitt liv instängda.

Det är Sveriges Radios ekoredaktion tillsammans med svenska dagbladet som idag avslöjar att vart femte lamm hålls instängt hela sitt liv i Sverige på grund av att uppfödningen blivit allt mer intensiv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista