Shahram Bozarjomehrian.
borås

Nyår med blandade känslor

Ikväll fredag firar Iranska föreningen i Borås att det persiska nyåret Nourutz startar på lördagen. Efter en lång tid av oroligheter för befolkningen i Iran är det dock inte bara med glädje som det nya året firas in.

Imorgon lördag startar det persiska nyåret Nourutz, en festlighet som sedan pågår i en vecka. Festhögtiden är omfattande, men det är inte bara med glädje som det nya året firas in.

– Det kommer vara lite jobbigt för några att vara här, för de vet att det finns släktingar eller kompisar som blivit drabbade under demonstrationerna den senaste tiden, säger Shahram Bozarjomehrian - en av festarrangörerna.

Nouruz, det persiska nyåret, infaller i samband med vårdagjämningen, alltså 18.32 i morgon lördag. Firandet av högtiden inleddes i Borås med eldfesten i tisdags kväll, då man samlas och hoppar över en mindre brasa.

I kväll anordnar Iranska föreningen en stor fest i en lokal inne i Boråsparken, dit 300-400 personer väntas komma. Och även om oroligheterna i hemlandet fäller en viss skugga över firandet, så hoppas Shahram Bozarjomehrian att man nu ska kunna se framåt.

– Det är ett sätt att släppa det som varit och försöka ägna sig åt själva firandet. Och hoppas att det nya året ska innebära en försändring för det iranska folket. Så att det kan känna lite glädje.

Jesper Ingevaldsson
jesper.ingevaldsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".