Mark

Trots ökade kostnader KD vill dubbla vårdnadsbidraget

Kristdemokraterna i Mark vill höja vårdnadsbidraget från 3000 till 6000 kronor per barn som ännu inte fyllt tre år. Vårdnadsbidraget i Mark väntas redan i år kosta minst 700.000 kronor mer än budgeterat.
Kristdemokraternas Per-Olof Hermansson anser att ett bidrag på 6.000 skulle motsvara vad ett barn kostar i den kommunala barnomsorgen.

Det var vid senaste mötet i barn- och ungdomsnämnden i Mark som skolchefen Christer Nilsson varnade för att det kan komma att fattas pengar för att finansiera vårdnadsbidraget. Barn och ungdomsnämnden har fått två miljoner kronor i år för att finansiera vårdnadsbidraget, 3 000 kronor i månaden för den förälder som väljer att vara hemma.

Förra året kostade det 2,7 miljoner kronor men redan efter tre månader 2010 ligger man över den nivån, vilket pekar på att kostnaden i år kan bli mer än 2,7 miljoner kronor.

Det är budgeterat bara två miljoner kronor för vårdnadsbidraget i år men skolpolitikerna känner sig säkra på att fullmäktige skjuter till de pengar som fattas, vilket alltså kan bli så mycket som 800 000 kronor,

Kristdemokraterna i Mark vill dock fördubbla vårdnadsbidraget inför nästa år.

– Vi vill ha fördubbling av vårdnadsbidraget till 6 000 kronor i månaden, det skulle ge en rimligare ersättning för den förälder som är hemma. Vi den nivån så blir kostnaden för kommunen neutral, dvs man varken tjänar eller förlorar på vårdnadsbidraget, säger Per-Olof Hermansson som är kristdemokrat och vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Pär Sandin
033 - 17 75 61
par.sandin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista