Borås

Vindkraftpark vid Rångedala

Borås första vindkraftpark, med sju 160 meter höga vindsnurror, ska byggas sydväst om Rångedala nordost om Borås.

Sex av vindkraftverken ska byggas av Borås Energi och Miljö.

Om en dryg vecka inbjuder företaget till ett samrådmöte med närboende och andra intressenter.

Kommunägda Borås Energi och Miljöhar för avsikt att bygga Borås första vindkraftpark. Den placeras sydväst om Rångedala vid Gravryd och Falskog. Området, två och en halv kilometer långt och något hundratal meter brett, kommer att bestå av totalt sju vindkraftverk, där Borås Energi står för sex av dem.

Vindsnurrorna kommer med rotorbladen att nå 160 meter ovan marken och synas över ett mycket stort område mellan Ulricehamn och Borås.

Eftersom det är frågan om så många och så stora vindkraftsverk behövs det många tillstånd för att få bygga. Det är en lång process, där hänsyn till bland annat naturvård, friluftsliv, kulturmiljö, sjöfart och fiske vägs in.

Det företag som ansöker om tillstånd ska först samråda med länsstyrelser, kommuner, allmänheten och särskilt berörda. Bland annat ska man utreda om platsen är lämplig att bygga på eller inte. Därför inleder nu Borås Energi och Miljö med ett samrådsmöte med berörds. Mötet hålls den 31 mars i Rångedala Bygdegård.

Borås Energi och Miljö räknart med att ljudet från vindsnurrorna kommer att nå nivåer på 40 decibel inom ett relativt stort område, cirka tre kvadratkilometer. 40 decibel är den gräns som satts för hur mycket verken får bullra.

Pär Sandin
par.sandin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".