Riksdagen

Västerteg förbjöds rösta

Riksdagsledamöterna från Sjuhärad röstade efter partilinjerna när frågan om folkmord i Turkiet avgjordes i veckan. Det visar en genomgång av rösterna som Radio Sjuhärad gjort.
En av riksdagsledamöterna Claes Wästerteg blev tvångsutkvittad i sista stund då det var rekordmånga ledamöter som aktivt valde att inte närvara vid omröstningen.

Else-Marie Lindgren röstade för att avslå ett erkännande av folkmordet. Hon och hennes parti anser att det här inte är en fråga för riksdagen.

- Även om jag anser att det är ett folkmord som skett där, så ska inte riksdagen besluta i den här frågan säger Else-Marie Lindgren, Kristdemokrat.

Det var med en rösts övervikt som riksdagen röstade för att anse det som hände 1915 var ett folkmord. Men det var ovanligt många vars samveten prövades hårt när frågan skulle avgöras.

Sedan frågan togs upp sist har den socialdemokratiska kongressen fattat beslut vilket gör att socialdemokraterna nu röstade, ja till att anse att det var folkmord, det som skedde 1915.

Riksdagsledamöterna från Sjuhärad röstade alla efter den officiella nya partlinjen. Ann-Christin Ahlberg, Petter Löberg och Hans Olsson röstade för att anse det som folkmord. Medan Jan Ericson och Cecilie Tenfjord-Toftby, båda modareter röstade för att riksdagen inte skulle avslå förslaget.

Ovanligt många valde att inte närvara vilket fick till följd att en del kvittades ut med tvång. Normalt är knappt var femte ledamot utkvittad i normala fall. Vid den aktuella omröstningen var fjärde borta.

 Bland annat fick Claes Västerteg centerpartist, som just då han skulle gå in och votera, besked att han var utkvittad. Han hade röstat med Else Marie Lindgren och den borgerliga alliansens om han fått chansen.

Pär Sandin
par.sandin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".