Västsverige

50 miljoner till utbildning

250 arbetslösa har det senaste året utbildats med hjälp av Västkraft, ett projekt för att utbilda personer inom teknikbranschen som blivit av med sin anställning eller riskerar att bli det.

Fredrik Karlsson var en av dem som deltog i projektet. Han utbildade sig genom Västkraft och har nu fått jobb och utbildning.

– Jag är jätteglad över att jag fått chansen att få anställning. Det har varit en tung period när man varit arbetslös, säger Fredrik Karlsson.

Det var förra året som Västkraft beviljades 50 miljoner kronor från EU för att kompetenshöja personer med bakgrund inom teknikbranschen

Projektet har bland annat som mål att att under en tvåårsperiod ha haft 3500 deltagare och att 70 procent av alla arbetssökande ska ha anställning efter utbildning. Det finns även ett visst fokus på kvinnor

– Målet är att kompetensutveckla 3500 indivder där tusen ska vara kvinnor för att de ska stanna kvar inom teknikbranschen., säger Magnus Kallenberg, projektledare för Västkraft.

Fredrik Karlsson blev uppsagd från Volvo personvagnar och efter att ha varit arbetslös i över ett år blev han tipsad om projektet och jobbar nu som servicetekniker.

– Jag blev först tipsad av Arbetsförmedlingen. Sedan fick jag gå på en jobbintervju och efter det utbildades jag. Nu jobbar jag.

Samir Bezzazi