Handelskonflikten

Det kan bli strejk till påsk 120 personer i Ulricehamn berörs

Handels varslar om strejk inom handeln till den 1 april. Bland de varslade företagen märks H & M, Kapp-Ahl, Lindex, Ikea, Ica, Willys, Åhléns och Hemköp. Det handlar om butiker på en lång rad platser i landet.
I Sjuhärad berörs B & B Tools i Ulricehamn varslade där 120 personer kan komma att gå ut i strejk. Borås och övriga Sjuhärad klarar sig helt från varsel.

Totalt är det 65 arbetsplatser i Sverige som berörs och 3051 personer.

De Ikeabutiker som drabbas av varslet ligger i Valbo och Linköping. För H & M:s del handlar det om butiker i Göteborg, Stockholm, Uppsala och Södertälje.

Även matkedjan Citygross, byggvaruhuskedjan Bauhaus och sportkedjan Stadium finns med på listan över företag som varslas.

– Svenskt Näringsliv blockerar hela den fria förhandlingsrätten, säger Lars-Anders Häggström, förbundsordförande i Handels, som är mycket irriterad på Svenskt Näringsliv som han anser sätter stopp för hela förhandlingsprocessen.

Syftet med strejkvarslet är enligt Handels att sätta press på arbetsgivarna för att komma vidare i förhandlingarna. Förhandlingarna går i dag in på sjunde veckan och arbetsgivarparten Svensk Handel har avvisat samtliga förslag från facket, enligt ett pressmeddelande från Handels.

För Icas del berörs totalt sexton butiker och tre lager som dock inte tillhör Icas största.

– De här servar drygt 500 butiker, säger Icas presschef Staffan Ekengren.

Främst är det butiker i Mälardalen och Västsverige som kommer att beröras av en eventuell utslagning av lagren.

En strejk kommer att få stora effekter på de berörda butikerna.

– Skärtorsdagen är en av de största försäljningsdagarna på hela året, säger Ekengren.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".