1 av 2
Betygen har ändrats i efterhand Foto:Joel Wendle
2 av 2
Daltorpskolan i Borås Foto: Jenny Hellström
skolan

Elever får betyg höjda i efterhand

Betygssättningen på flera av högstadiekolorna i Borås bryter mot grundskoleförordningen. I många fall har betyg höjts i efterhand utan signatur som visar vem som har gjort ändringen. I flera av fall har ändringarna inneburit att elever fått behörighet till gymnasiet.

En betygskatalog är det pappersdokument som finns för varje klass där det framgår vilket betyg eleverna fått i varje ämne. Betyget för en elev sätts i det ögonblick som läraren i ett ämne sätter sin signatur på betygskatalogen.

När ett betyg väl är satt, går det enligt grundskoleförordningen bara att ändra i undantagsfall.

– Rättelser får bara göras om det är frågan om uppenbara skrivfel, säger Anna Medin är jurist på Skolverkets grundskoleenhet. Och rättelserna ska göras efter beslut av rektor.

Höjda betyg
Men nyheternas granskning av betygskatalogerna för de elever som gick ut 9:an i Borås förra året visar att ändring av betyg i efterhand är vanligt på flera skolor. Daltorpskolan och Särlaskolan är de två skolor med mest ändringar - ett 40-tal på varje. Men också på fler skolor har det gjorts många ändringar - och det handlar nästan uteslutande om att betyg höjs i efterhand.

I flera fall är också ändringar gjorda utan någon signatur - det framgår alltså inte vem det är som har gjort ändringarna.

– Signeringen är viktigt eftersom den är en bekräftelse på att betyget har satts. Ytterst handlar det om rättssäkerheten, sägerAnna Medin på Skolverket.

Fått behörighet till gymnasiet
Men trots att signeringen av betyg är en viktig del i betygsättningen så finns det på Daltorpskolan och Fristadskolan exempel på att betyg i kärnämnen har ändrats från Icke Godkänt till Godkänt utan signatur.

De ändringarna har inneburit att elever fått behörighet till gymnasiet - utan att det alltså framgår vem det är som har gjort ändringen.

Många ändrade betyg på Daltorpskolan
En av skolorna där flest betyg ändrades i efterhand i betygskatalogen för de elever som gick ut 9:an förra året är Daltorpskolan. Olle Fagerström, rektor på skolan förklarar:

– I många fall kan det var rent felskrivet, som man får justera av den anledningen. Sen kan det vara elever som i sista stund fått en höjning. Det kan vara sena inlämningar och sena bedömningar som fått göras, säger Olle Fagerström.

Och rena skrivfel i betygskatalogen får rättas av rektor enligt grundskoleförordningen. Men däremot får inte de sena bedömningar som rektor Olle Fagerström pratar om ligga till grund för en ändring av ett betyg som redan är satt. Trots det skedde det i ett 40-tal fall på Daltorpsskolan - och också i många fall på flera andra skolor.

Vore rimligt med ändringar
Olle Fagerström menar att det är rimligt med sådana ändringar, trots vad grundskoleförordningen säger:

– Det bästa vore att man inte behövt göra några ändringar. Samtidigt ska det ju vara ett rättvist betyg i slutet, så jag tycker nog att läraren ska kunna få sätta betyg in i det sista.

– Det kan vara så att de fått göra särskild prövning i slutet på terminen och på det viset fått möjlighet att få godkänt betyg, säger Fagerström.

Men nyheternas granskning visar att flera av betygen på Daltorpskolan är ändrade utan att eleven gjort någon sådan prövning som Olle Fagerström pratar om. En av ändringarna som lett till gymnasiebehörighet för en elev är dessutom inte signerad. Man kan alltså inte se vem det är som gjort ändringen - och det är en allvarlig brist håller Olle Fagerström med om.

Joel Wendle
joel.wendle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".