Jeanette Björn
sjukvård

Extra pengar till fetmaoperationer

Västra Götalandsregionen vill satsa 50 extra miljoner på fetmaoperationer för att minska kön i länet. För Södra Älvsborgs sjukhus innebär det en kraftig ökning av antalet operationer. En som välkomnar satsningen är Boråsaren Jeanette Björn, som för några år sedan själv genomgick en fetmaoperation.

Jeanette Björn vägde 126 kilo när hon bestämde sig för att genomgå en fetmaoperation, en så kallad gastrisk bypass där magsäcken krymps. Hon fick vänta i två och ett halvt år innan hon kunde opereras, en väntan som var plågsam.

På drygt ett år halverade hon sin vikt. I dag väger hon 66 kilo, och menar att operationen förändrade hennes liv:

– Jag är mer rörlig och orkar mer.

Krävs mer än operation
Men hon är noga med att betona att enbart operationen inte är någon lösning, nyttig kosthållning och motion är fortfarande ett måste:

– Operationen är ett hjälpmedel, säger hon. Resten måste man kämpa med själv.

I morgon väntas Västra Götalandsregionens sjukvårdsutskott besluta att 50 extra miljoner ska satsas på fetmaoperationer, detta för att minska kön till fetmaoperationerna i länet. Kön består idag av över 1400 patienter. Beslutet innebär en kraftig ökning av antalet operationer till över 200 per år på Södra Älvsborgs Sjukhus.

Välkommet beslut
Jeanette Björn välkomnar beslutet:

– Jag är jätteglad för alla som kämpar. Jag vet ju hur de känner sig som stått länge i kö och väntat.

Jesper Ingevaldsson
jesper.ingevaldsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".