1 av 2
Foto: Jessica Gow/Scanpix.
2 av 2
Borås

Kommunalråd kräver skärpning - betygsregler måste följas

Rutinerna för hur betygsättningen sköts i grundskolan måste ses över. Det säger Karl-Gustav Drotz, kommunalråd i Borås med ansvar för skolan. Ändringar av betyg utan signatur vill han inte se framöver.

– Jag tycker att det är allvarligt för att ändrar man i betygskatalogen så ska man självklart signera så man vet vem som har gjort det. Sedan bör man ha den rutinern att rektor ska kontrasignera så att det är OK, säger Karl-Gustav Drotz.

Nyheternas granskning av betygskatalogerna för de elever som gick ut nian i Borås förra året har visat att det görs många felaktiga ändringar av betyg.

Bland annat har betyg ändrats utan att någon har signerat ändringen - man kan alltså inte se vem det är som har ändrat betyget. I flera fall har såna ändringar lett till att elever fått gymnasiebehörighet.

"Rutiner måste ses över"
Kommunalråd Karl-Gustav Drotz tycker att det här är allvarliga brister:

– Det här visar att vi måste se över våra rutiner. Vi måste uppmärksamma rektorer verksamhetschefer och andra att man följer de bestämmelser som Skolverket har givit ut, säger Drotz. 

Nyheternas granskning visar också att många elever får sin gymnasiebehörighet först efter ändringar av sitt slutbetyg.

Samtidigt finns det på gymnasiet ett problem med att många elever har för dåliga förkunskaper. Karl-Gustav Drotz säger att han tror att det finns ett generellt problem i den svenska skolan med att en del elever som inte borde bli godkända i nian ändå får godkänt.

– Så kan det vara. När jag studerar betygsstatistik, inte bara för Borås utan för hela landet, så ser man att det finns en skillnad exempelvis från nationella provet i nian och slutbetyget. Ofta är betyget högre satt i slutbetyget än det var i det nationella provet, säger Karl-Gustav Drotz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista