tranemo

Fler kompetenta män än kvinnor

Tranemo är sämst i Sjuhärad när det gäller kvinnor i topp-position, och har inga kvinnor i toppen. Kommunen förklarar snedfördelningen med att för få kvinnor med rätt kompetens söker jobben.

Tranemo ligger sämst till i Sjuhärad när det gäller jämställdheten på toppchefsnivå. Kommunens tre förvaltningschefer är samtliga män.

– Få kvinnor med rätt kompetens söker chefsjobb, förklarar kommunchefen Arne Willhammar.

Bland enhetschefer och rektorer har det däremot inte varit några problem med att hitta kvinnliga chefer i Tranemo. Det visar också fackförbundet SKTF:s undersökning - kvinnliga chefer återfinns oftas just där i de så kallade mjuka sektorerna, skol och vård.

I Ulricehamn ser det helt annorlunda ut. Där är tre av fem av kommunens högsta chefer kvinnor.

Skillnader i hela landet
Totalt sett i landet är männen i chefsposition i hälften av landets kommuner. Och det har en viss betydelse om chefer är män eller kvinnor tycker Arne Willhammar.

– Det breddar diskussionen. Vi tänker på lite olika sätt som är viktigt att ha med sig i behandlingen av ett ärende.

Fortsatta löneskillnader
Skillnader mellan könen återfinns även i löneligan. Bland cheferna tjänar kvinnorna 95,5 procent av männens löner, och lönegapet har ökat under det senaste året.

Det visar en undersökning från fackförbundet Ledarna. I slutet av 2009 var medianlönen för en kvinnlig chef 34.000 kronor, medan den för manliga chefer var 1.600 kronor mer - 35.600 kronor.

Även om man räknar bort en rad faktorer, som att kvinnliga chefer i större utsträckning jobbar i låglönebranscher, som hotell- och restaurang, i städbranschen och inom skolmåltider - kvarstår en löneskillnad på 4,5 procent.

Mina Benaissa
mina.benaissa@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista