borås

Elever kränker varann på nätet

Flera grundskolor i Borås har problem med elever som kränker varanda och skolpersonal på forum på internet. På Dalsjöskolan har flera kränkningar på internet lett till bråk och oro.

Uppdaterad 17:30
– Det finns elever som kommit till skolan efter en helg och varit ledsna, oroliga eller arga över sådant som de läst på nätet om sig själva. Och då har de velat prata med någon vuxen här på skolan om det och på så sätt har det nystats upp. Jag tycker det är allvarligt, säger rektor Marianne Johansson.

På fler skolor
Och det förekommer inte bara på Dalsjöskolan. En enkät som nyheterna skickat ut till grundskolor i Borås visar att flera skolor upplever att kränkningar mellan elever och mot personal är ett problem. Ett problem som följer med till skolan och påverkar verksamheten negativt genom att det skapar bråk och oro.

– Och det tar ju tid från annan verksamhet på skolan när vi måste trösta och stötta eleverna, säger Marianne Johansson.

Skitsnack och kränkningar
Det är på forum som Facebook och liknande som kränkningarna förekommer, men även genom sms. Och på Dalsjöskolan träffar jag en grupp tjejer som berättar om hur missförstånd leder till både bråk, skitsnack och kränkningar på internet och som sedan påverkar deras vardag i skolan.

– Det var några som snackade massa skit om mig på MSN och sen när jag kom till skolan så stod de i en massa grupper och ville inte prata med mig. Det är klart man blir ledsen, säger en tjej.

Vad skriver man för taskigt då?

– Jävla miffohuvud och att man är dum i huvudet typ.

Tror ni att missförstånden blir större när man snackar på internet?

– Ja. För man snackar vidare med andra kompisar och sen går de ihop och så är alla emot en sedan. Typ Fem mot en, säger tjejerna.

Polisanmälda
Nyheternas enkät visar att polisanmälan om kränkningar gjorts vid minst två tillfällen. Båda fallen handlar om lärare som känt sig kränkta av elever. På Dalsjöskolan jobbar en av lärarna som anmält.

– Vi gör vad vi kan för att stoppa det här med de resurser vi har, men vi har inga möjligheter att systematiskt vara ute på ungdomssajterna. Skulle problemet växa och bli ännu större så är det nog nödvändigt att vi får till någon sorts systematik och personal som faktiskt kan jobba med det här, säger rektorn på Dalsjöskolan Marianna Johansson.

Några av svaren från de andra skolorna:

"Både vuxna och barn blir oroliga och otrygga och undrar vad kommer härnäst"

"Ja jag vet att det förekommit. Det har uppstått konflikter vid flertal tillfällen där det visat sig att det handlar om saker som skrivits på msn och flera sajter. Troligen förekommer det dessutom utom skolans vetskap.

Det kan handla om hot om att ge stryk. Det kan handla om fula tilltal som "hora" eller rasistiska uttryck som "åk tillbaka till ditt land".

"Det har även förekommit att bilder lagts ut som upplevts kränkande."

"Detta är definitivt ett problem. Även sms via mobiltelefon missbrukas i stor utsträckning på detta sätt."

"Elever som kränker varandra och som skriver en massa saker på både Facebook och MSN får vi ofta reda ut på skolan."

Inte Internets fel
Omvärldsanalytikern David Lerdell tycker inte att problemet är internet i sig självt, utan snarare att det blir en kanal som hjälper till att sprida kränkningar och mobbing.

Därför anser han inte att det löser något att förbjuda internet och sociala forum, utan snarare att både föräldrar och skolor måste bli mer medvetna om vad som händer på nätet.

– Det handlar om att på olika sätt att bevaka utvecklingen, den egna skolan och namnen med de verktyg som finns. Men, framför allt handlar det om att ha ett samtal med sina barn, säger omvärldsanalytikern David Lerdell.

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se