Vårgårda

Svag vård får unga i bidragsfällan

Familjeomsorgen i Vårgårda anser att vården för unga ofta inte fungerar, och alltfler hamnar istället med försörjningsstöd (socialbidrag).

Utbetalningarna av försörjningsstöd ökar i Vårgårda, och en grupp som ökat bland bidragstagarna är unga personer som är sjukskrivna på grund av psykiska besvär.

Chefen för individ och familjeomsorgen i Vårgårda Carina Påhlsson menar att vården för de unga i många fall brister.

– Det är förfärligt att många människor går på långa sjukskrivningar och lever på socialbidrag. Vi ska titta på detta och bjuda in vårdpersonal för att se hur de resonerar när man sjukskriver en 19-åring i ett halvår och bara ringer dem en gång i veckan.

Idag är en handfull unga i 19-års åldern i Vårgårda sjukskrivna på grund av depression samtidigt som de lever på socialbidrag - en stor grupp för en så liten kommun säger Carina Pålsson. Det kan handla om långa sjukskrivningar, samtidigt som vården inte alltid är tillräcklig.

– Om man får en så lång sjukskrivning innebär det att man kommer hit en gång i månaden, men kanske bara träffar doktorn en gång i halvåret. Man måste i så fall utöka behandlingen.

Ungdomarna är inte berättigade till pengar från försäkringskassan, och hänvisas istället till förstörjningsstödet som ligger på runt 3 000 kronor i månaden efter att hyran är betald.

– Det är så pass lite pengar , och tanken har aldrig varit att man ska leva på det en längre period, avslutar Carina Pålsson på individ och familjeomsorgen.

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista