1 av 2
Erling Björk fick flytta från Bollegården till Fristad. Foto: Joel Wendle/Sveriges Radio
2 av 2

Flytt av äldre skapar oro

Att tillfälligt flytta på äldre som bor på äldreboenden medan deras boende renoveras gör ofta att livskvaliteten och välbefinnandet försämras, det visar en ny studie. Erling Björk och de andra boende på Bollegården i Bollebygd flyttade för ett par veckor sedan till ett boende i Borås. Erling är inte nöjd med den tillfälliga lösningen och saknar sin gamla lägenhet.

– Vi har ett rum bara. Förr kunde man koka sig en kopp och man kunde laga lite mat, men nu kan man inte göra någonting. Så det är åt helvete och det har jag sagt länge, säger Erling Björk.

Nej, Erling Björk trivs inte på det tillfälliga boendet i Fristad utan längtar tillbaka till sin lägenhet på Bollegården i Bollebygd. Men han får vänta ett drygt halvår på att renoveringen av Bollegården ska bli färdig.

Att äldre tvingas flytta tillfälligt när deras boende renoveras är ingen ovanlig situation. Men en ny studie från Sahlgrenska akedemin vid Göteborgs universitet visar att omflyttningar av äldre ofta är dåligt skötta - vilket leder till onödigt lidande för de äldre. 

– När vi intervjuade de här människorna som hade upplevt den här omflyttningen så ansåg man ju att den hade haft katastrofala följder för den egna personen. De äldre beskrev den här flytten som fullständigt utanför deras kontroll. Man levde med en känsla av ovisshet och osäkerhet inför framtiden, säger Hanna Falk, doktorand vid Sahlgrenska akademin.

När det gäller flytten av de boende på Bollegården, så sköttes också själva flytten dåligt. Det menar bland annat Lisbeth Gustavsson, vars svärmor är en av dom som fått flytta. När pensionärerna kom fram till sitt nya boende hade till exempel inga av deras tillhörigheter kommit fram vilket ledde till stor oro.

– Ja de var väldigt nedstämda allihopa här det kan jag säga och mycket bedrövade. De satt i sina rullstolar och på stolar här ute med sina rullatorer framför sig och frågade när deras saker och möbler skulle komma. Så satt de hela dagen och möblerna kom inte förrän under kvällen.

Bland annat så kom pensionärerna vid flytten till helt tomma rum i det tillfälliga boendet, det fanns inte ens några sängkläder på plats.

Och just det var en miss, det säger John Henriksson som är omsorgschef i Bollebygds kommun.

– Sängkläderna kom inte i takt med sängarna, de var för tidigt ilastade.

Han tycker att flytten gått relativt bra.

– Därmed inte sagt att ingen person drabbats, för så är det och det beklagar jag, säger John Henriksson.

Många av de äldre mår också dåligt av att ha behövt flytta så långt som fyra mil hemifrån. Avståndet innebär exempelvis färre besök.

– Vi har letat och satt igång scanningsprocessen av vad som finns i omnejden, men det har inte gått att hitta något ställe på närmare håll som kunnat ta emot de äldre, säger John Henriksson. 

Joel Wendle
joel.wendle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".