Förre justitieministern Thomas Bodström. Foto: Jenny Hellström/SR Sjuhärad
Seglora

Bodström: "Bättre kontroll på nätkränkningar"

Samhället måste ta kränkningar på Internet på större allvar, inte minst efter de uppmärksammade händelserna i Bjästa. Det säger förre justitieministern Thomas Bodström, som i helgen medverkar på Socialdemokraternas årskongress i Seglora.

SVT:s program Uppdrag Granskning i veckan, som visar hur en hel ort slöt upp kring en 15-årig pojke som dömts för våldtäkt på en 14-årig och en 17-årig unga flicka, har fått stor uppmärksamhet. Efter våldtäkterna utsattes flickorna dessutom för hetsjakt på Internet med många hårda och kränkande inlägg.

Förre justiteministern Thomas Bodström, som i går medverkade på Socialdemokraterna i Södra Älvsborgs årskongress i Seglora utanför Borås, menar att kränkningar på nätet riskerar att urholka rättssystemet:

– Om vi har parallella processer och rättegångar i praktiken som sköts via nätet, då är det ju så att själva domstolens dom får mindre betydelse. Det har vi också sett här att det pågår processer vid sidan om, då tappar vi just hela det fokus som det borde vara - nämligen de domar som utdelas i tingsrätt och hovrätt, säger Thomas Bodström.

Vad kan man göra åt det?

– Det här är brottsliga gärningar, och då måste polis och åklagare vara mer vaksamma på det. Det finns också andra situationer, där det inte begås brott men som ändå upplevs som väldigt kränkande och där måste vuxenvärlden ta itu med de problemen. Det handlar naturligtvis om föräldrar i första hand men också skola, socialtjänsten och polisen som måste se till så att ungdomar inte får agera helt fritt på nätet, säger Thomas Bodström.

Tidigare i veckan berättade Radio Sjuhärad om att både elever och skolpersonal på flera skolor i Borås upplever nätkränkningar som ett stort problem.


Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".