1 av 2
Ingela Sunneskär är medicinskt ansvarig i Bollebygd. Foto: Sofia Boo. SR Sjuhärad
2 av 2
Fallolyckorna ökar bland äldre. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Bollebygd

Fallolyckor nattetid ökar stort - äldreomsorgen vägrar lämna besked

Uppdaterad 15:52
Fallolyckorna nattetid bland äldre ökar mycket kraftigt i Bollebygd. Inom äldreomsorgen i kommunen vägrar man dock att lämna rapporter om de allt fler fallolyckorna, och den medicinskt ansvarige sköterskan är frustrerad. Efter nyheternas rapportering ska saken undersökas.

Antalet fallolyckor nattetid ökar bland äldre i Bollebygd.

Men när Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) i Bollebygd, Ingela Sunneskär har begärt in uppgifter från enheterna om vilka orsaker som kan ligga bakom ökningen så får hon inga svar, något hon är kritisk till.

– Jag har påtalat det här och jobbat länge med det men inte fått någon respons, säger Ingela Sunneskär, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Bollebygd.

Ingela Sunneskär ansvarar för att samanställa avvikelserna som sker inom hälso- och sjukvården i Bollebygd, syftet är att man genom det underlaget ska kunna arbeta med förbättringar.

Gång på gång har hon begärt in orsaksanalyser från enheterna inom äldreomsorgen kring antalet fallolyckor som skett, men inte fått det. Material som kan hjälpa till att förebygga framtida fallolyckor.

Det är inom det ordinära boendet som fallolyckorna nattetid ökar mest, nästan en dubblering sen förra året.

– Det är beklagligt att jag inte fått in några rapporter.

Omsorgschefen i Bollebygd John Henriksson säger att han inte alls känner igen att det skulle vara ett återkommande problem för ansvarige sjuksköterskan, och att han nu ska ta reda på vad som gått snett.

– Det är möjligt att det blivit någon miss i kommunikationerna mellan enhetscheferna och våran MAS. Det får vi i så fall resonera om vad som gått snett. Det är först nu jag hört att det blivit ett problem för vår MAS (medicinskt ansvarig sjuksköterska), säger Omsorgschefen John Henriksson.

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".