Foto: Maja Suslin/Scanpix.
Sjukvård

Kritik mot medicindosering

Äldre i Västra Götaland äter mer psykofarmaka än på andra håll i landet. Färdigförpackade dagsdoser kan vara  boven i dramat.

De äldre i Västra Götaland äter mer psykofarmaka än på andra håll i landet.

Anledningen kan vara att man i regionen använder mycket så kallad ApoDos - ett system där läkemedelsdoserna levereras i färdiga påsar var 14:e dag.

Susanna Wallerstedt är överläkare och docent i klinisk farmakologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Hon är inkopplad på flera projekt som handlar om läkemedelsförskrivning till äldre patienter och hon tror att det är just är systemet med ApoDos som kan vara boven i dramat.

Enligt Wallerstedt är systemet trögt eftersom det är lätt att förnya recepten, men krångligt att ändra på doseringen.

Överförskrivningen innebär inte bara att kostnaderna blir högre, men också att vissa läkemedel även ökar risken för att de äldre ska falla omkull och skada sig.

Ett av projekten som överläkare Susanna Wallerstedt jobbar med handlar om just att minska utskrivningen av den typen av läkemedel, ett projekt som görs i samarbete med Apoteket.

Dock tror Wallerstedt att man måste stämma i bäcken - i ett tidigare skede.

– Visst kan man ha någon som tittar på det (om doserna är rätt), men jag tror att grunden är att varje läkare själv måste känna till detta och förskriva rätt från början.

Maria Wendehög
maria.wendehog@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".