Halverat psykstöd föreslås i Brämhult

När Brämhults kommundelsnämnd i kväll ska besluta om budgeten för 2004 är ett av besparingsförslagen att halvera kostnaden för stödet till de psykiskt funktionshindrade. Om förslaget går igenom, innebär det att Boendestödet Borgen stängs.

Det skulle innebära en besparing på drygt 400 000 kronor för nämnden, att jämföra med det totala sparbetinget på 11 miljoner kronor.


Till den lokal som Boendestödet Borgen har, kommer varje dag många av de psykiskt funktionshindrade i kommundelen. Där kan de bland annat få mat och gemenskap, och medicinsk tillsyn och stöd från personalen.


Tryggheten för de här personerna är nu allvarligt hotad, enligt Birgitta Strålin, patientansvarig sjuksköterska för psykiskt funktionshindrade i Brämhults kommundel.


Om besparingsförslaget antas minskas personalen från omkring tre tjänster till en och en halv, OCH Borgens lokal stängs.


Därmed skulle de psykiskt funktionshindrade förlora sin samlingspunkt och få klara sig själva i större utsträckning.


Birgitta Strålin är kritisk mot både besparingsplanerna och att ingen har frågat henne som ansvarig sjuksköterska om vilka konsekvenserna blir av det kraftigt neddragna stödet till de psykiskt funktionshindrade.


För om besparingarna genomförs, kan det enligt Birgitta Strålin så lyckosamma arbetssättet som nu finns på Borgen, inte upprätthållas.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista