Sjuhäradsläkare kritiseras av Socialstyrelsen

En distriktsläkare i Sjuhärad kritiseras av Socialstyrelsen för att han inte undersökte och skickade en man i 80-årsåldern med huvudskador till sjukhus. Mannen hade ramlat baklänges ur sin rullstol. Senare konstaterade man att han fått en blödning inne i huvudet.

Det var i april för två år sen som den 80-åriga mannen skulle från sin bostad i ett servicehus till matsalen i ett angränsande hus. På vägen dit välte hans rullstol baklänges och han slog i bakhuvudet i asfalten och fick en bula.
Nattsjuksköterskan, som befarade en inre blödning, kontaktade den jourhavande distriktsläkaren via telefon två gånger. Men läkaren ansåg inte att det var nödvändigt att skicka 80-åringen till sjukhus, trots att han tog blodförtunnande medicin, som ökar risken för blödningar.
Istället skulle han observeras i sitt hem under natten.
Men under natten fick patienten huvudvärk och på morgonen beslutade den då tjänstgörande läkaren att sända mannen till sjukhus.
Då konstaterades en blödning inne i huvudet på mannen och att han fått talsvårigheter. Socialstyrelsen kritiserar läkarens oprofessionella agerande och att han inte fört anteckningar. Bristen i agerandet är inte ringa, konstaterar socialstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".