Kostnaden för läkemedel skall minskas

Landstingens kostnader för läkemedel är stora och fortsätter att öka i snabb takt. Men i Västra Götaland görs försök att bromsa kostnadsökningen. Det sker bland annat med läkemedelslistan 2004 som presenterades igår.
Listan som läkemedelskommittén sammanställer skall hjälpa läkarna att välja vilken medicin de ska skriva ut till sina patienter. Då är kostnaden för läkemedlet en viktig del.  Landstingens kostnader för läkemedel har ökat stadigt och kraftigt i många år. Förra året betalade landstinget i Västra Götaland 2,9 miljarder kronor för läkemedel, varav en halv miljard kronor i södra Älvsborg.
Det har gjorts försök att stoppa kostnadsökningen och ökningstakten har också minskat de senaste två åren. Det har bland annat skett sedan apoteken blivit noga med att alltid välja billiga alternativ till dyra kända läkemedel. 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".