Hästspark i rätten idag

För tio år sedan blev då treårige Jesper Forsman från Ulricehamn sparkad av en häst på en utflykt med dagis, och fick allvarliga ansiktsskador.
Under de år som gått har Jespers föräldrar kämpat för att få Ulricehamns kommun att ta på sig ansvaret för olyckan, och i dag möttes parterna i Borås tingsrätt.

- Ja, vi menar ju att det är inte är en olycka, utan oaktsamhet, säger Per Aronsson som är familjens advokat. Det är farligt att låta en hel grupp barn samtidigt träffa hästar.

Jesper är 13 år nu och mår bra, men olyckan för tio år sedan har inneburit mycket lidande för honom, bland annat har han genomgått flera ansiktsoperationer. För Jespers föräldrar, Jan och Charlotta Forsman, har olyckan också inneburit en lång kamp mot Ulricehamns kommun. Kommunen hävdar att personalen som var med på utflykten har skött sitt jobb och inte har något ansvar för olyckan. Men familjen Forsman hoppas nu att rättegången ska leda till att kommunen ändå får ta på sig ett ansvar för det som inträffade.

- Jag tycker framför allt att det måste vara en trygghet för personalen att veta att kommunen står för det som händer, säger Jan Forsman till Radio Sjuhärad. Det är viktigt även för barn framöver att de vet att jag behöver inte oroa mig, för kommunen är här och tar hand om mig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".