Luntning inte vårdslös

En man som tappade kontrollen över elden när han luntade förra våren friades av Borås tingsrätt idag. Mannen var åtalad för allmänfarlig vårdslöshet, eftersom branden spred sig till ett uthus, som brann ner.

Mannen berättade för rätten att han och hans sambo skulle bränna högt gräs i en slänt. Han tycker att han har varit noggrann med förberedelserna, eftersom han vattnade ett gräsområde mellan slänten och byggnaden som brann, tog fram vattenkannor och hinkar med vatten, drog fram en vattenslang.

Inget har kommit fram som gör att man behöver tvivla på de uppgifterna, enligt rätten. Och mannen får också stöd av ett vittne, räddningsledaren från räddningstjänsten. Han tycker inte att det var ovarsamt att lunta, om uppgifterna om vilken utrustning mannen hade framme stämmer. Tvärtom var mannen troligen bättre rustad än de flesta luntare.

Mannen friades, men en nämndeman tycker att vattenkannor, hinkar och slang inte var nog - att det borde ha blivit böter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".