Borås

Beatrice Ask: "Våld i uppfostringssyfte ska inte ge mildare straff"

Nyligen visade en dokumentär i SVT att svenska domstolar ser våld i uppfostringssyfte som en förmildrande omständighet. Helt oacceptabelt, menar justitieminister Beatrice Ask. Nu föreslår regeringen att lagen skärps när det gäller barnmisshandel.

Det var Sveriges Televisions Dokument inifrån i början av april som visade att svenska domstolar upprepade gånger sett barnmisshandel i uppfostringssyfte som en förmildrande omständighet, och dömt ut mildare straff.

Justitieminister Beatrice Ask ser mycket allvarligt på det. Regeringen förslår nu att lagen när det gäller barnmisshandel skärps. Enligt den nya lagtexten ska våld mot barn ses som en försvårande omständighet. Beatrice Ask vill också att domstolspersonal ska få särskild utbildning på området.

– Jag tror att man måste diskutera barnperspektivet mer i utbildningssammanhang för domstolar. Jag kommer att titta på det här igen, för jag accepterar inte om vi får en glidning som gör att man tar för lätt på den här typen av övergrepp mot barn.

– Det är jobbigt att vara förälder och vuxen men det finns faktiskt andra sätt att tillrättavisa barn på än att slå dem, och det är de andra sätten som man måste använda sig av, säger Beatrice Ask.

Nicklas Malmberg
nicklas.malmberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista