borås

Ny lag försvårar pengatvätt

För ett drygt år sedan kom en ny lag för att förhindra att pengar från brottslig verksamhet tvättas vita genom olika företag. Genom ett nytt register och noggrannare rutiner ska företag få bättre kontroll på sina kunder och på så sätt undvika att bli utnyttjade.

Bilfirmor och revisionsbyråer är några av de företag som omfattas av den nya lagen för att motverka penningtvätt. Enligt lagen ska företagen registrera sig i ett särskilt register och upprätta rutiner för bättre kontroll av kunderna.

Men trots att lagen började gälla för ett drygt år sedan är det bara cirka hälften av alla företag som är med i registret. Sara Midholm på länsstyrelsen, som är tillsynsmyndighet, tror att det beror på en kombination av att länsstyrelsen inte hunnit med att informera och ett lågt intresse hos företagen.

Daniel Granefelt är bilhandlare i Borås, firman där han arbetar finns med i registret. Kontrollen är viktig att göra, tycker han. Även om en del kunder har reagerat:

– Visst är det en del företagsledningar som tycker att det är konstigt att man ringer och begär körkortskopior. Men det får man ta.

Företag som inte registrerar sig i det nya registret riskerar att tvingas upphöra med sin verksamhet.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista