70 000 för en högskoleplats

Meningarna går isär om studieavgifterna som införs till hösten för utomeuropeiska studenter. Studieavgifterna beslutar respektive skola över men kommer troligen att ligga runt 70 000 kronor per läsår. 

Hösten 2011 införs studieavgifter för utomeuropeiska studenter som läser på svenska högskolor och universitet. Hur stor avgiften blir är upp till respektive skola, men tanken är att den ska täcka studieavgiften på omkring 70 000 kronor per läsår.

När Radio Sjuhärad besökte högskolan i Borås rådde det olika meningar om dom nya studieavgifterna:

– Jag hade nog studerat även om det kostat pengar, säger Venkata Prabhakar Soudham. Sara Johansson

Venkata kom till Sverige 2007 för att läsa sin masterutbildning på högskolan i Borås. Han säger att utbildningen har gjort honom konkurrenskraftig på den internationella marknaden, och att han hade åkt hit även om han hade fått betala.

Venkata tycker att idén med studieavgifter är bra och att utländska studenter som inte har råd att betala kan söka stipendier.

Stipendierna som Ventaka pratar om beräknas kosta 90 miljoner om året. Pengarna ska tas från den svenska biståndsbudgeten.

I dagsläget är Sverige ett av få länder som erbjuder gratis undervisning till alla utländska studenter. Men avgifterna som nu införs är inte nåt som alla jublar över.

Flera andra studenter Radio Sjuhärad pratade med är dock negativa och tror att utländska studenter kommer att välja andra länder när de studerar.

Sara Johansson
sara.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista