Borås

S och V vill ha fler hyresrätter

Borås politiska opposition kritiserar den nya stadsplanen som antogs på måndagen. Ensidigt byggande av bostadsrätter leder till segregation, anser man.

Borås nya bostadsplan antogs av kommunstyrelsen på måndagen - en plan som kritiseras av oppositionen i Borås.
Stridsfrågan är bland annat huruvida det ska byggas bostads- eller hyresrätter. Byggföretagen föredrar bostadsrätter eftersom man får betalt direkt när lägenheterna är klara, hyresrätter däremot ger pengarna på lång sikt.

– Det är inte lönsamt att bygga det (hyresrätter). Det är helt enkelt det, säger kommunalråd Morgan Hjalmarsson (FP).

Det statliga stödet till byggandet av hyresrättshus togs bort för några år sedan. Det betyder höga hyror i nya hyreshus, och de privata byggherrarna tvekar till att riskera att stå med outhyrda lägenheter och låter istället bli att bygga.

Men vänsteroppositionen i Borås vill tvinga fram hyresrätter genom villkor i detaljplanen - på lång sikt behövs hyresrätter, säger Socialdemokraternas Ulf Olsson.

– Man kan inte låta kortsiktiga ekonomiska intressen styra när husen ska stå i hundra år. Det måste vara en mer långsiktig planering med en bra blandning av hyres- och bostadsrätter. Vi har gjort allt för stora misstag tidigare i Borås med att bygga bara en typ av hus, exempelvis på Hässleholmen, säger Ulf Olsson.

Bo Thorin
bo.thorin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista