Kritik mot ministeruttalande

Kommunalrådet i Borås Morgan Hjalmarsson (FP) är starkt kritisk till infrastrukturminister Åsa Torstenssons (C) uttalande igår. På en presskonferens om satsning på höghastighetståg ifrågasatte hon vad göteborgare har att göra i Borås.

– Jag måste ställa frågan högt. Vad ska göteborgarna göra i Borås?

Så uttryckte sig infrastrukturministern på en presskonferens om oppositionens lovade satsning på höghastighetsjärnväg mellan Borås och Göteborg.

Reaktionerna efter uttalandet har inte låtit vänta på sig. Kommunalrådet i Borås, Morgan Hjalmarsson (FP) är en av de som varit kritiska och som efter uttalandet skrev följande på sin Twitter:

" Om Åsa Torstensson har sagt det så är Åsa dummare än tåget. Avgå omgående"

– När jag läste det där citatet som hon sagt så rann det väl till och jag blev väldigt besviken och arg och då skrev jag det här på Twitter, säger Morgan Hjalmarsson.

Vad var det du blev arg på?

– Hon är ju infrastrukturminister och hon borde ju veta att sträckan Borås-Göteborg är en väldigt viktig pendelsträcka. Säger man då som hon sa så tycker jag det är dumt sagt.

Det här med att hon borde avgå?

– Ja det kanske va att ta i. Det är klart att man inte ska avgå bara för att man gör ett dumt uttalande, men hon borde ju så klart ta tillbaka det här och fundera lite över vad hon sagt, säger Hjalmarsson.

Åsa Torstensson försvarar sig med att hon ville peka på en större bild om oppostionens förslag.

– Säger man att man ska göra stora investeringar i modern infrastruktur för att binda samman Sverige i ett höghastighetsspår så är det löften som är ofinansierade och opreciserade. Egentligen säger man bara 60 kilometer järnväg.

Men, under rusningstrafiken på morgonen går det mellan två och tre extrabussar varje avgång. Det tyder ju på att ganska många göteborgare har något att göra i Borås?

– Jag är mycket medveten om att det finns mycket saker att göra i Borås. När man investerar i höghastighetsspår är det viktigt att man har ett sammanhållet nät, annars är det inte ekonomiskt försvarbart. Det tror jag också att Boråsarna är medvetna om, säger Åsa Torstensson.

Epilog

Efter Åsa Torstenssons uttalande har Borås kommunstyrelseordförande Ulrik Nilsson bjudit in henne till Borås. Där ska man diskutera tillväxtförutsättningar och möjligheter med en utvecklad infrastruktur, som han skriver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista