mark

Inga löften om extra pengar

Lärarna på skolorna i Hajom och Fotskäl är mycket kritiska till de små lärarresurserna och i ett brev till skolpolitikerna Mark kräver de ändring. Men några löften om extrapengar vill inte Gunnar Nilsson, ordförande i Barn- och ungdomsnämnden, ge.

Gunnar Nilsson, socialdemokratisk ordförande i nämnden, pekar på att stängningen av flera mindre skolor är riktig eftersom småskolorna har problem med bristande resurser.

Hajomskolan stängs inte förrän hösten 2011 då eleverna flyttas till Fotskäl men det hjälper inte skolorna nästa läsår.

I Fotskäl skolan blir det nästa läsår 13 - 14 elever i vardera ettan och tvåan och 17 i trean. Det innebär bara ungefär två och en halv tjänst vilket kan innebära att man tvingas slå ihop ettan och tvåan så att det blir 27 barn. Det säger sig självt att det inte blir en bra situation och man är därför mycket kritisk till den låga lärartätheten.

Redan i höstas skrev lärarna ett i det närmaste identiskt brev till politikerna.

– Ja det gjorde vi men utan resultat. Men nu blir situationen nästa läsår än värre, säger Anna Märta Johansson som är lärare.

Och mycket blir lidande när det blir resursbrist där specialundervisning får stryka på foten och ett åtgärdsprogram till de elever som har rätt till detta riskerar att få stryka på foten.

Marks kommun hamnade på 239:e plats bland 290 när lärarförbundet rankade bästa skolkommun. Lärarna i Fotskäl och Hajom tycker nu att kommunen måste klättra på den listan.

Pär Sandin
par.sandin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista