Svenljunga

Väpnat bankrån i Svenljunga

Uppdaterad 23:55
Swedbank i Svenljunga har blivit utsatt för ett rån. Vid 10.40 kom en ensam gärningsman in i banklokalen och hotade personalen med en svart pistol. På onsdagskvällen var rånaren fortfarande på fri fot.

– Som man alltid tänker i den här byn, ser man nån som springer fort så vet man att han har gjort nåt, säger Linda Saraniemi, som såg den misstänkte rånaren fly från banken.


Visa Här skedde bankrånet på en större karta

Mannen försvann till fots med en ryggsäck fylld med en okänd summa pengar. Mannen var inte maskerad, han beskrivs av vittnen som medelålders och omkring 170 centimeter lång och han talade engelska uppger Thomas Fuxborg, som är polisens presstalesman. Han uppträdde aggressivt och hotfullt, men inga skott avlossades i lokalen.

Polisen bekräftar nu också  att bankens överkameror fångade hur mannen hotade personalen med en svart pistol.

Linda Saraniemi såg den misstänkte rånaren springa från banken efter rånet.

– Jag har sett honom tidigare, jag tror att han bor här i byn, säger hon. Både jag och min mamma tänkte att någon jagade honom, eftersom han sprang så fort. Det har hänt en hel del här den senaste tiden, så det första man tänker när man ser någon springa, är att han har gjort något.

– Det man kan konstatera är att han var omaskerad, och det kan till exempel tyda på att han inte är rädd att bli igenkänd, eller att han är desperat, men man ska vara försiktig med spekulationer, säger Göran Arvidsson, chef för Länskriminalen i Borås, som kom till Svenljunga strax före lunchtid.

Under dagen har en särskild krisgrupp, med stödpersoner från företagshälsovården, tagit hand om bankens personal.

– Vi är lättade att ingen kom till fysisk skada, men samtidigt kan reaktionen komma efteråt när man råkar ut för en sådan här dramatisk händelse, säger Bosse Johansson, VD på Swedbank Sjuhärad.

Roxanna Guzman jobbar i ett café som ligger granne med banken.

– Vi såg fyra polisbilar strax efter rånet, men det har ju hänt förut, så vi är lite vana, säger hon. Men de hanterar ju nästan inga kontanter i banken, så det känns onödigt att ge sig på det igen.

Mina Benaissa
mina.benaissa@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista