Skärpt straff för våldtäktsdömd 18-åring

Hovrätten för västra Sverige skärpte idag straffet för den 18-årige markbo som dömts för bland annat våldtäkt på två unga flickor. 18-åringen dömdes nu till fängelse i två år och tre månader, tre månader mer än vad tingsrätten dömde honom till.

Det var på en fest i oktober förra året som 18-åringen hade samlag med de båda flickorna. Det har han erkänt men han har förnekat att det var våldtäkt. Det saknades bevis men hovrätten tycker, liksom tingsrätten, att de båda flickorna gjort ett trovärdigt intryck.

Alltså väljer hovrätten att tro på flickorna trots att mannen har förnekat att det handlade om våldtäkt.

Hovrätten fastställde tingsrättens skadeståndsdom, att 18-åringen ska betala var och en av flickorna 85.000 kronor för att han kränkt deras personliga integritet samt tillfogat dem fysiskt och psykiskt lidande.

Hovrätten säger att enbart de två våldtäkterna har ett straffvärde på fyra års fängelse men att 18-åringen, på grund av sin låga ålder, döms till två år och tre månaders fängelse, alltså en skärpning av tingsrättsdomen med tre månader.

I tingsrättsdomen fälldes han även för misshandel och olaga hot, men den delen av domen överklagades inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista