Rekordstort åtal för skattebrott

Ett rekordstort åtal väcks i Borås idag. Det är en företagare från Ulricehamn som stäms för grova skattebrott. Mannen misstänks ha fört över 59 miljoner kronor till ett skatteparadis i Västindien och därigenom låtit bli att betala skatt på minst 25 miljoner kronor.
Det är Ekobrottsmyndigheten i Borås, med hjälp av Skatteverkets specialenhet i Göteborg, som kartlagt den misstänkte ulricehamnsföretagarens affärer. Enligt åtalet misstänks mannen för skattebrott för åren 1996 till 2002. Utredningen mot mannen startade förra hösten och enligt åklagaren gäller det cirka 59 miljoner kronor som mannen under de aktuella åren undanhållit i deklarationen. Företagaren misstänks för att på olika sätt fört över pengarna till ett skatteparadis i Västindien.
Åklagare säger att det handlar om minst 25 miljoner kronor som mannen härigenom låtit bli att betala i skatt.
Storleken på det misstänkta skattebrottet gör att detta är det största enskilda åtalet för undandragen inkomstskatt som någonsin utretts av ekobrottsmyndigheten i Borås. Mannen sitter häktad sedan oktober förra året då man anser att det finns risk att han flyr utomlands om han försätts på fri fot.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista